fbpx

Suntem Obligati Sa Platim Impozit pentru Comisionul Amazonului?

16% impozit comisoon amazon , comision amazon, retinerea impozitului la sursa amazon

Salutare tuturor!

Din păcate, acest articol nu aduce vești bune pentru că ma voi stradui sa va informez despre niște taxe despre care nu gasesti nimic pe internet sau pe grupurile de Facebook dedicate Amazonului (si nu numai). Bine-Inteles ca aceste taxe se aplica doar SRL-urilor Romanesti care vand pe Amazon Europa (si din ce am inteles eMag Ungaria si Bulgaria ar fii in aceasi situatie).

Merite

Toate meritele pentru acest articol merg catre Ioana Pal, contabila noastra din Germania. Ea a urmarit legislatia pe fir si mi-a pus la dispozitie toate articolele din lege pe care le veti avea si voi mai jos.

În primul rând, aș vrea să încep cu faptul că nu sunt consultat finaciar, deci eu doar relatez ce mi-a fost pus la dispozitie bineinteles dupa ce am citit si eu legea si am ajuns la concluzia ca este corect cel putin din punctul meu de vedere. Tot scopul acestui articol este sa ma asigur ca lumea este informata. Este decizia ta daca doresti sa aplici in afacerea ta pe Amazon (si nu numai) ceea ce vei citi in acest articol.

Ideea este ca ANAF știe că trebuie să plătești aceste taxe și e posibil sa te descopere cand vei avea un control si vei fii nevoit sa platesti din urma + penalitati. Ce îți recomand eu să faci este să iei informațiile din acest articol, pentru că exact cum am zis, o să îți dau articole din lege și tot ce am la dispozitie să știi exact unde să te uiți si să citești și tu singur. Și apoi mai departe sa arati contabilului cu care lucrezi, să dezbateti subiectul.

Inca o mentiune!

Persoana, ownerul companiei poate să locuiască oriunde, fie în România, fie în străinătate! Pentru că tot va fii atacat de aceasta lege. Este vorba strict de faptul ca SRL-ul este in Romania neavand nici o legatura cu proprietarul companiei.

Cat trebuie sa plateasca SRL-urile ?

Bun! Introducerea a fost destul de lunga dar am dorit sa ma asigur ca stabilesc niste fundamente inainte sa ne aruncam sa discutam detalii.

Practic, SRL urile din România vor fi forțate să plătească 16% impozit din comisionul Amazonului. Mare atenție! Doar pe taxa de categorie (care in general este 15.5% in medie din pretul de vanzare al produsului). Deci restul serviciilor pe care Amazon ni le oferă nu sunt comisioane (ci servicii), iar legislația și prevederile din Codul Fiscal se adresează doar comisioanelor. Care este comisionul Amazonului? Exact! Taxa de categorie. Restul taxe de FBA, taxe de depozitare, inclusiv taxe de advertising sunt servicii și nu se încadrează acolo.

16% Impozit pe Comisionul Amazonului (Taxa de categorie)

Bun, dragii mei, hai sa trecem la treaba!

Mergem prima data pe site-ul ANAF-ului (da un click aici) dupa care mergem direct la titlul 6 si anume “Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine Infiintate in Romania”.

Deci, Amazon are reședința fiscală, în Luxemburg. Dacă sunteți atenți, toate facturile noastre sunt facturate din Luxemburg. SRL urile sunt rezidente în România și din aceasta cauza ne uitam la titlul 6. Amazon, nu este rezident în România!

Inca ceva… Din ce am auzit de pe la oameni e ca Amazon este de fapt rezident in România pentru ca ar avea birouri în Timișoara și mai nu știu pe unde. Da! Amazon are birouri în România, dar rezidenta fiscala si toate facturile ne sunt facute din Luxemburg pentru ca acolo are rezidenta fiscala. Serviciile și comisionul sunt facturate din Luxemburg și atunci Amazon este considerat nerezident.

Continuare: După care mergem la articolul 224 Reținerea impozitului din veniturile impozabile obținute din România de nerezidenți. Deci practic același lucru care l-am discutat și eu puțin mai devreme, dar pe noi ne interesează 4d. “16% în cazul oricăror altor venituri impozabile obținute din România, așa cum sunt enumerate la art. 223 alin. (1). Norme metodologice “.

Pentru că dacă veți citi restul a, b și c și c 1 nu se aplică la veniturile impozabile care ni le oferă Amazonul.

Bun! Deci am aflat cât trebuie să reținem Amazonului pentru comisioanele care ni le oferă.

Și aici apare prima problemă. Noi nu putem să reținem Amazonului comision pentru că Amazon prima dată extrage el toate taxele și apoi ne plătește pe noi.

Cum ar trebui sa functioneze ideal?

Deci, dacă ar fi fost să lucrez cu Andrei, care Andrei are o companie în Germania, să zic, și îți oferă servicii pe bază de comision, ai putea să reții 16%. Pentru că în momentul când te autofacturezi, reti direct cei 16% si specifici pentru ce motiv. Dar când vine vorba de Amazon, din cauză că el ne ține banii pe vânzări și pe tot după aia își trage el toate cheltuielile noastre și nouă ne dă diferența noi nu avem ocazia să reținem bani la Amazon. Și, exact cum spuneam, 16% este suma, dar după aceea trebuie să mergem să citim convenția dintre Luxemburg si Romania.

Conventia dintre Romania si Luxemburg pentru evitarea dublei impozitari

România are convenție cu marea majoritate a țărilor din lume. Și atunci, cam de fiecare dată când se face comerț între două țări și România este implicată trebuie să mergi să citești convenția dintre Romania si tara respectiva.

Convenția dintre România și Luxemburg, care din ce văd este din 1994. Incheiata de Oliviu Gherman. Da un click aici.

Iar pe noi ne interesează articolul 13.

Punctul 1 este destul de amuzant dar la punctul 2 se va face lumina.

Punctul 1: “Comisioanele provenind dintr-un stat contractant şi plătite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile în acest celălalt stat”.

Punctul 2: Totuşi aceste comisioane sunt, de asemenea, impozabile în statul contractant din care provin, potrivit legislaţiei acelui stat (retinerea impozitului la sursa), dar dacă primitorul este beneficiarul efectiv al comisioanelor, impozitul astfel stabilit nu poate depăşi 5 la sută din suma brută a comisioanelor.

Deci, cu ajutorul Convenției am ajuns la concluzia că în loc de 16%, (deci tot timpul convenția dintre țări anulează practic legislația din acea țară – exemplul de fata Romania) trebuie sa platim 5%.

Dar acum devine interesant și o să vedeți de ce contează foarte mult cum este formulata legea. Si aici multi contabili de-ai vostrii au gaura in informatii.

Contractul dintre noi (vanzatorii) si Amazon!

Dacă mergem în Amazon, (click aici – trebuie sa fii logat in amazon – cred- sa poti vedea continutul acestui link) este specificat in contractul dintre noi și Amazon, care practic l-am acceptat în momentul când am creat contul de Amazon că noi ne-am asumat că vom colecta și plăti taxe pentru Amazon. Aceasta informatie o gasiti la punctul 9. Tax Matters.

  1. Tax Matters

As between the parties, you will be responsible for the collection, reporting, and payment of any and all of Your Taxes, except to the extent that (i) Amazon automatically calculates, collects, or remits taxes on your behalf according to applicable law; or (ii) Amazon expressly agrees to receive taxes or other transaction-based charges on your behalf in connection with tax calculation services made available by Amazon and used by you. You agree to and will comply with the tax policies listed under the Programme Policies . All fees and payments payable by you to Amazon under this Agreement or the applicable Service Terms are exclusive of any applicable taxes, deductions or withholding (including but not limited to cross-border withholding taxes), and you will be responsible for paying Amazon any of Your Taxes imposed on such fees and any deduction or withholding required on any payment.

Iar in partea de jos a articolului vei intelege la ce se refera cand spune “Your Taxes”. Am sa-ti prezint si eu putin mai jos.

“Your Taxes” means any and all value added, sales, use, excise, import, export and other taxes and duties assessed, incurred or required to be collected or paid for any reason (i) in connection with any advertisement, offer or sale of products or services by you on or through or in connection with the Services (poti sa citesti tot acolo ce inseamna Services), (ii) in connection with any products or services provided for which Your Products are, directly or indirectly, involved as a form of payment or exchange, or (iii) otherwise in connection with any action, inaction or omission of you or your affiliates, or any Persons providing products or services, or your or their respective employees, agents, contractors or representatives, for which Your Products are, directly or indirectly, involved as a form of payment or exchange .  Also, as it is used in the Fulfilment by Amazon Service Terms, this defined term also means any of the types of taxes mentioned above that are imposed on or collectible by Amazon or any of its affiliates in connection with or as a result of (a) the storage of inventory, packaging, Your Products and other materials owned by you and stored by Amazon; or (b) the fulfilment, shipping, gift wrapping or other actions by Amazon to Your Products pursuant to the Fulfilment by Amazon Service Terms.

În cazul SRL-urilor romanesti (unde exista retinerea impozitului la sursa), conform contractului dintre Amazon si noi, Noi ne asumăm că vom plăti acest impozit.

Aici formularea face diferenta.

Pana acum ce am aflat? Ca in mod normal trebuie sa retinem 16% impozit pe comision Amazonului conform legislatiei Romanesti. Dupa ce am citit conventia dintre Luxemburg si Romania am aflat ca nu avem voie sa retinem mai mult de 5% impozit din comision. Iar din contractul dintre noi si Amazon am aflat ca noi trebuie sa platim acel 5%.

Si atunci de ce sa platim 16% daca conventia zice ca trebuie sa platim 5%? Aici formularea din lege face diferenta.

Dacă mergem din nou în Codul Fiscal (click), la secțiunea 7, (este mai jos de mijlocul paginii din codul fiscal – eventual poti da ctrl +F si lipeste exact acest titlu – SECȚIUNEA a 7-a – Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale convențiilor de evitare a dublei impuneri și a legislației Uniunii Europene – sa iti gaseasca exact ce trebuie.

Si mergem la punctul 5

Prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplică atunci când beneficiarul venitului obținut din România este rezident al unui stat cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau când beneficiarul venitului obținut din România, rezident al unui stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, nu prezintă certificatul de rezidență fiscală sau documentul prevăzut la pct. 19 alin. (1) ori atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.

Citeste DOAR ce e ingrosat! Pentru ca aici atat voi cat si contabilii vostri o sa realizati unde ati inteles gresit.

Citind ceea ce este ingrosat, va anula acel certificat de rezidenta fiscala pe care l-ati mentionat intr-una in ultimile zile pe grupul nostru de Facebook Romania Amazon Wholesale!

Da-mi voie sa iti explic ce inseamna citatul de mai sus de pe site-ul ANAF-ului!

Prima parte ingrosata face referire la rezidentul unui stat cu care Romania are incheiata o conventie (adica Luxemburg) si cand impozitul datorat de nerezident (Amazon) este suportat de catre platitorul de venit. Pai noi ce am facut cand am creat contul de Amazon?? Am confirmat ca noi platim aceste taxe dubioase pentru Amazon. Asta inseamna practic ca ne anulam singuri conventia dintre Luxemburg si Romania pentru evitarea dublei impozitari si faptul ca nu putem plati mai mult de 5% din comisionul Amazonului. Anuland aceasta conventie ca am zis ” hey! noi platim pentru Amazon toate taxele ciudate care ar putea fii aplicate” va trebui sa platim 16%.

Ultima parte din citat “Impozitul datorat este suportat de catre platitorul de venit” anuleaza automat si certificatul de nerezidenti care multi dintre voi credeati ca e de-ajuns sa il prezinti si vei plati doar 5% comision pentru Amazon. De ce anuleaz automat? Ca am acceptat sa platim noi comisionul pentru Amazon.

Cand trebuie platite aceste comisioane?

In mod normal lunar. Pentru ca amazon ne taxeaza lunar acel comision iar noi ar fii trebuit sa il retinem lunar si sa il dam mai departe statului Roman. Aici, puteti sa va mai sfatuiti cu contabilii vostrii.

De ce am adus in discutie acest aspect? Pentru ca cu cat ai firma mai veche cu atat penalitatile vor fii mai mari deoarece penalitatiile se aplica ZILNIC. Iar conform datelor pe care le am (va rog sa va sfatuiti si voi cu contabilii vostrii sau chiar sa cautati singuri) penalitatile vor fii de 0.1% in fiecare zi de intarzieri (daaaaar cautand acum pe internet am vazut ca s-a majorat de la 1 Iulie la 0.5%. Te rog frumos sa cauti si tu si sa te documentezi deoarece nu sunt sigur de procentul de penalitati zilnice. Iar cei care aveti firme si vindeti pe Amazon de ani buni veti ajunge sa platiti triplu in cativa ani fata de cat ati fii platit la timp fara aceste penalitati.

Incheiere

Chiar daca nu este un articol care bucura pe cineva, este important sa fiti informati! Si de 5 ani exact asta ma straduiesc sa fac. Sa va informez pe orice subiect posibil (care ma pasioneaza si pe mine, desigur).

Va recomand sa transformati aceste vesti intr-o prioritate, sa va documentati si voi la randul vostru si sa fiti constienti de pericolele care pot aparea daca nu se achita aceste taxe.

Semnat:

Andrei Faur

2 thoughts on “Suntem Obligati Sa Platim Impozit pentru Comisionul Amazonului?”

  1. Cu toate ca pe mine nu ma afecteaza legea fiscala din România(încă) vreau sa îți spun că am citit tot articolul.Ai dat,dai și sunt sigur ca vei da tot ce ai mai bun comunității noastre de vânzători români pe Amazon.Iti mulțumesc pentru tot.

  2. Mulțumim mult Andrei pentru ajutorul tău!! Demonstrezi mereu că ești un adevărat profesionist și meticulos în orice vrei să descoperi. Fără tine, eu personal, nu aș fi reușit să aflu atâtea informații importante și cu siguranță m-ai ajutat să fac cât mai puține greșeli. Cu această informație ne ai deschis ochii multora pentru ca reușești sa ajungi acolo unde mulți dintre noi nu reușim și bineînțeles ne ajută să evităm neplăceri care ne pot costa foarte scump.
    Îți mulțumesc din inimă că împărtășești multe din informațiile tale cu noi!
    Îți doresc multă sănătate și succes mult în tot ce ți-ai propus!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *